Sexisme, skeletter og hvorfor Jesus kom til Jorden
Katrine Vigilius Kjøller-Hansen
Udgivet d. 07-12 2020
Katrine Vigilius Kjøller-Hansen

Sexisme, skeletter og hvorfor Jesus kom til Jorden

 

“There is something rotten in the state of Denmark.”


Sådan siger en karakter i Shakespeares skuespil Hamlet, og sådan kan vi også sige ovenpå efterårets afsløringer af den ene sexisme-sag efter den anden.


Skeletterne vælter ud af skabene.


Det er let at pege fingre ad skurkene. Og vi skal bestemt gøre op med opførsel, der nedgraderer andre mennesker til nogen, man kan udnytte og krænke. 


Men jeg har på det seneste tænkt over, hvordan nogle synder kommer for dagen, mens andre forbliver under radaren.


Problemet? - Det er mig

Hvad hvis der havde været skjult kamera på mit liv? Hvad hvis alle de ting, jeg har sagt og alle de tanker, jeg har tænkt om andre, var blevet optaget, og det pludselig blev offentliggjort på Facebook. Hvilket lys ville det stille mig i?


En dag stillede en britisk avis spørgsmålet: Hvad er der galt med verden?
Hertil skulle den kristne tænker G. K. Chesterton angiveligt have svaret:
“Det er jeg.”


Han vidste, at det ikke kun var de andre, der var noget råddent ved. Han havde nok selvindsigt til at kende til skeletterne i sit eget skab.


Befrielse fra råddenskab
Ifølge Biblen har vi alle sammen skeletter i skabene.


De fleste af os kæmper indædt for at holde dem inde bag skabslågen, gemt bag facaden, begravet under skammen, fortrængt af frygt for fordømmelse fra vores egen indre dommer og fra andre. Måske også fra Gud, som en dag vil dømme verden.


Men Jesus, der kom vores verden i julen sagde om sin entre på jorden:
“Jeg er ikke kommet for at dømme verden, men for at frelse verden”


Derfor er Biblens kernebudskab ikke fordømmelse, men befrielse, til mig, der ved, at jeg har skeletter i skabet. At noget er råddent i mit liv.


Gud kender det, Gud ser det. Han kender både alle mine positive sider, og mit hjertes mørkeste afkroge. Og han ønsker, at jeg må se og tage ansvar, når mine handlinger sårer og skader andre.

Men selv med sin viden om alt skjult og mørkt i mig, så elsker han mig. Inderligt. Og han ønsker at have fællesskab med mig.

Derfor lod han Jesus blive født i julen som det eneste menneske uden skeletter i skabet. Den eneste, der har levet et perfekt liv. Lige meget hvor meget, der skulle blive lækket til pressen eller hvor mange skjulte optagelser, der skulle blive delt på Facebook fra Jesu liv, så ville man ikke finde én eneste synd.

Foto: Rod Long/Unsplash
Foto: Rod Long/Unsplash

Jesus blev født for at leve det liv, som jeg fejler i at leve, og for at tilbyde mig at bytte med ham. 


På korset blev han dømt og straffet for alle mine skeletter og for, at hans gennemført gode liv kan blive mit, så at jeg, når Gud en dag dømmer verden, kan vi fremvise Jesu uplettede cv. 


Den gave kan også blive din.


Del skeletterne med Jesus
Ønsker du at tage imod Jesu gave, så fortæl ham om det, du gemmer “i skabet” ved at bede til ham. Bed ham om hans tilgivelse og om at han må være din frelser. Sig ham tak fordi han blev født, levede, døde og genopstod for dig. Og bed ham om at udruste dig til at søge forsoning og helbredelse, der hvor der er sår, og om at han må hjælpe dig i at behandle mennesker med værdighed.


Hvis du synes alt det her med skeletter i skabet og mørke kroge i hjertet lyder helt godnat, og du har svært ved at se, at du skulle have brug for Jesus, så kan du evt. bede denne bøn fra Salmernes Bog kapitel 139 (fra biblen på hverdagsdansk):


Undersøg mig og se på mit hjerte, Gud!
Gransk mine motiver og afslør mine tanker!
Hvis du ser, at jeg er kommet på afveje,
så led mig tilbage til det evige livs vej.

 

 

Henvisninger: