Julesang i mol
Ester
Udgivet d. 06-11 2019
Ester

Julesang i mol

Vi er i vintertiden. Ventetiden. En tid, der er glad, forventningsfuld og traditionsrig, men samtidig kold, mørk og melankolsk. Alt for mange mennesker presses ud i vinterdepression, ensomhed og tomhed. Det kan være svært at synge med på "Glade jul" og "Jeg er så glad hver julekvæld", når man føler sig opslugt af mørket og ikke føler glæden. Jeg vil gerne dele en sang, som kan noget andet end de klassiske (ellers meget gode!) julesalmer.

 

Da jeg for mange år siden faldt over "Light Has Come" af den kristne pigegruppe Barlowgirl fra 00'erne, vidste jeg, at jeg havde fundet min nye yndlings-julesang. (Eller, den er i hvert fald i top 5, for der er mange gode at vælge imellem!)

 

Sangen og den tilhørende musikvideo indfanger på utrolig smuk vis den dystre vinter-melankoli og blander den med klokkespil i baggrunden og ægte falsk sne, der drysser ned over landskabet og lander på et hvidt flygel. Pigernes harmonier og rene stemmer leder tankerne hen på et englekor, men også på en skrøbelighed. Netop skrøbeligheden synes at være et tema i sangen, for i det univers, der opstilles, er der plads til smerten. Plads til at være sårbar og lille.

 

I første vers synges "All the world's been praying: Who will save" (Hele verden har bedt: Hvem vil frelse os?) Et udsagn, mange vil kunne genkende. Vi leder alle på hver vores måde efter en frelser. Efter én eller noget, der kan løfte os op fra vores tomhed og give os et liv med mening i. Der er nok af ting at være nedtrykt over, og som kan tage modet fra enhver: Psykisk sårbarhed, tab og savn, brudte relationer, sygdom, præstationskulturen, egoismen – fortsæt selv listen med de ting, der fylder med negativt fortegn i dit liv.

 

Teksten svarer på sit eget spørgsmål ved at synge til et du, som er Jesusbarnet. Det lille Jesusbarn, som var sårbart og lille i krybben, men blev verdens frelser og hovedperson i en begivenhed, man ikke har set mage til siden i verdenshistorien. Han ydmygede sig ved at dø en smertefuld død på et kors. Det kostede ham dyrt at blive vores frelser, men han gjorde det for os. For dig. For han ønsker nemlig at frelse dig – ikke bare fra de ting i livet, der er svære og smertefulde, men også fra synden i dig. Den hårde besked er, at alle mennesker er syndige og har brug for frelsen fra Gud. Den gode er, at der er tilgivelse og frelse at få for den, som ønsker det. Det virker som en forløsning, når vi når til sangens omkvæd, hvor der synges om lyset, håbet og frelsen for dem, som tror.

 

Linjen "Hallelujah, we've been found" (Halleluja, vi er blevet fundet) gentages flere gange og får lov til at stå alene. Vi er fundne. Midt i vintermørket skinner et lys, et håb, der er evigtgyldigt. Det skinner også, når vi ikke mærker juleglæden. Jesus blev født som et lille barn. Gud ønsker fællesskab med dig, og han ønsker at frelse dig fra mørket, fra smerten og fra synden.

 

Dette er en julesang, jeg også kan høre, når jeg ikke er i det glade julehumør. Den er nemlig beviset på, at en god julesang godt kan være skrevet i mol! Jeg synes, du skal give den en chance. Musikvideoen kan ses her: