'Hjerte løft din glædes vinger'
Ditte
Udgivet d. 01-12 2019
Ditte

'Hjerte løft din glædes vinger'

Denne julesalme er nok den, jeg selv holder mest af. Den er meget poetisk. Stemningsskabende. Har hjertet vinger? Glædesvinger? Et skønt udtryk, synes jeg.

Der kan være så meget i hverdagen, som tynger. Der kan være så mange tunge stier, vi må gå på. Jeg kan blive så træt af mig selv, min utilstrækkelighed, mine gode intentioner som ofte ikke bliver til handling. Eller jobbet og familien, som kræver mere, end jeg synes, jeg kan honorere. Eller sygdom og død hos mine nærmeste. Det kan få hjertevingerne til at hænge slapt og modløst. Som om jeg nærmest slæber dem efter mig som en tung, våd dyne.

Her kommer salmen med sit: Hør! Hør og mærk de toner søde! Gud i Himlen gav dig en stor skat. Skatten er Kristus selv, som frelste dig fra Guds vrede. Hans kærlighed er stærkere end døden, ja, den overvandt døden. Dét er den sande glæde, den sande fred, som ingen sorg, ingen bekymring, intet krav kan røre ved. Den skat er tilgængelig i Bibelens ord, ja, Jesus selv er det ord, som blev menneske julenat.

Når jeg tænker på, at Gud har lovet mig et evigt liv uden synd, sorg og død; og når jeg husker på, at jeg også tidligere har erfaret hans fred og omsorg konkret i mit liv, ja, så løfter hjertevingerne sig igen i glæde.

Når jeg læser i Guds ord, Bibelen, så taler han til mig. Når jeg beder, så lytter han. Når jeg græder, trøster han gennem sit ord eller gennem et andet menneske. Der er mange måder, Gud lader os mærke sin omsorg på. Men det er jo ikke sådan at bevise. Jeg kan ikke bevise, at det var Gud, der sørgede for, at vi fik det hus, vi nu bor i. Jeg kan ikke bevise, at det var Gud, der erstattede min indre uro med fred, da jeg blev fyret.

Jeg kan ingenting bevise om Gud. Men jeg tror og erfarer, at Bibelens ord bringer skatten ind i mit hjerte. Så glædesvingerne løfter sig. Flyver frit hen over min grav lige ind i evigheden.

1) Hjerte, løft din glædes vinger!
Over muld, underfuld
englesangen klinger;
hør og mærk de toner søde,
Himlen lydt melder nyt:
Kristus lod sig føde!

2) Gud, vor Fader, gav i nåde
julenat, os en skat,
herlig overmåde;
for at frelse os af nøden
steg herned, kærlighed,
stærkere end døden.

Hjerte, løft din glædes vinger
Paul Gerhardt 1653. C.J. Brandt 1878.

Du kan høre salmen i en moderne, a cappella-version med Vocal Line, eller i en traditionel version med Københavns Drengekor.