Det vigtige ved nostalgi
Katrine
Udgivet d. 17-12 2019
Katrine

Det vigtige ved nostalgi

Et sted, der er værd at besøge i juletiden, er Den Gamle By i Aarhus. Her kan man opleve julen, som den var i en tid før mobiltelefoner og iPads til duften af hjemmelavede æbleskiver.

Men var alting nu også bedre i gamle dage? Eller i barndommens jul, som med årene har mistet sin glans? Er nostalgi ikke bare en løgn om, at der engang var noget, der var perfekt?

Nostalgi kan være gift, hvis den leder til desillusion og skuffelse over, at det aldrig bliver helt, som det var engang.

Men nostalgien har også noget vigtigt at sige os.

Forfatteren C.S. Lewis, der blandt andet har skrevet Narnia-bøgerne, skriver, at når vi længes efter et perfekt barndomsminde eller en uspoleret lykkestund, er det fordi vores hjerter ved, at det perfekte og uspolerede findes, og at vi hører hjemme der.

“Vores livslange nostalgi, vores længsel efter at blive forenet med noget i universet, som vi føler os afskåret fra, at være inden for en dør, som vi altid kun har set udefra, er ikke nogen neurotisk fantasi, men det mest sande billede af vores virkelige situation.”

Det sted “bag døren” er Guds land, den nye jord, som Jesus indbyder os til at sætte kursen for vores livsrejse mod. Og han kom til jorden i julen for at være vores rejsemakker på vejen dertil.

Så vær i nuet og denne verden, som den er. Men lyt også til din nostalgiske længsel. Den fortæller om et sted, som virkelig findes.

Denne refleksion er bragt i Julemagasinet 24:12 i julen 2019